Finland in spring time

Eind april 2022 bezoeken we Finland om in de besneeuwde en bevroren Taigabossen en veenmoerassen beren en de veelvraat te fotografren.  Finland is in Europa het land, waar de grootste populatie bruine beren nog vrij rondloopt. Vooral langs de oostgrens met Rusland strekken de onmetelijke taigabossen en moerassen zich uit en de bruine beer, wolf, veelvraat, eland. Er zijn ook hutten gesitueerd bij schitterende bevroren Taiga moerasmeertjes omzoomt met besneeuwde oevers. In het voorjaar komen als eerste de grote mannetjes Beren uit hun winterslaap hongerig opzoek naar voedsel. In deze voorjaars maanden is alles wat eetbaar is de moeite waard om voor te vechten. De Veelvraat en Wolf zijn de hele de winter actief. Zo kun je al deze dieren schitterend fotograferen foeragerend in de besneeuwde winterse taiga. De kans om het noorderlicht te fotograferen in deze periode wordt moeilijker gezien de dat het al heel lang licht blijft en niet echt donker wordt.

Onze locatie op minder dan twee kilometer van de Fins-Russische grens. Over de grens aan de Russische kant ligt het grote natuurgebied Kostamus en de wilde natuur in deze regio ondersteunt een gezonde berenpopulatie die fantastische natuurfotografie biedt.

Pasgeboren welpen volgen hun moeder een jaar lang op de voet, tot het volgende jaar in mei, wanneer de moeder en de eenjarige welpen tijdens de bronsttijd uit elkaar gaan. Later in de zomer komen ze weer bij elkaar en eenjarige welpen volgen hun moeder weer op de voet door het einde van de zomer en herfst naar het winternest. In de derde lente na het verlaten van het winternest, lopen de paden van de moeder en haar welpen uiteen. Alle welpen lopen nu alleen rond, maar ze kunnen elkaar ontmoeten, en de gezinsleden tolereren elkaar, zelfs op korte afstanden. Eind april, begin mei als de sneeuw is gesmolten is, worden kleine beren en moederberen met welpen wakker. Deze winter was er veel sneeuw gevallenen de moeder beren met jongen waren er nu nog niet. Pasgeboren welpen volgen hun moeder een jaar lang op de voet, tot het volgende jaar in mei, wanneer de moeder en de eenjarige welpen tijdens de bronsttijd uit elkaar gaan. Later in de zomer komen ze weer bij elkaar en eenjarige welpen volgen hun moeder weer op de voet door het einde van de zomer en herfst naar het winternest. In de derde lente na het verlaten van het winternest, lopen de paden van de moeder en haar welpen uiteen. Alle welpen lopen nu alleen rond, maar ze kunnen elkaar ontmoeten, en de gezinsleden tolereren elkaar, zelfs op korte afstanden. Eind april of begin mei als de sneeuw is gesmolten, worden kleine beren en moederberen met welpen wakker. Welpen hebben moeite om zich in zachte sneeuw te verplaatsen, dus moeten ze wachten tot de sneeuw smelt voordat ze het winternest kunnen verlaten. Welpen hebben moeite om zich in zachte sneeuw te verplaatsen, dus moeten ze wachten tot de sneeuw smelt voordat ze het winternest kunnen verlaten.